Indret med Lys og Giv Dig Selv Velvære Til Arbejde og Fritid

De mørke vinterdage og et nyt behov for at arbejde hjemmefra stiller nye krav til lysindretning og lyskvalitet. Får du fuldt udbytte af dine designerlamper og er du opmærksom på at lys har indflydelse på dit velvære?

Vi bruger i stigende grad hjemmet til næsten alle aspekter af vores liv. Der skal være plads til familietid, fritid og arbejdsliv. Grundet den nye måde vi tilrettelægger arbejdet på, er det nu, mere end nogensinde, vigtigt at sikre de bedste rammer for et godt hjemmeliv.

Det handler ikke blot om hvilke lamper du vælger, men i den grad også om hvilken lyskilde du skal bruge, for at få det maksimale udbytte af din designerlampe.

Mennesker påvirkes af lys

Lys har en stor indvirkning på vores sundhed og velvære - især i vinterhalvåret. Mange tænker ikke over det, men langt de fleste mennesker tilbringer ca. 90% af deres dag indendørs. Det er der i sig selv intet problem med, bortset fra at man bliver frarøvet den mængde naturlige lys, som vores krop har brug for, for at regulere vores døgnrytme, humør og biologi.

Hvis du ikke erstatter sollyset, med en anden god lyskilde, vil du primært blive påvirket af lyset fra din computerskærm, TV eller telefon. Problemet med dette lys, er at det befinder sig i den kolde ende af lysspektret. Dvs. at du modtager meget blåt lys, hvilket er fint når du skal arbejde, men lyset kan være enormt belastende for dine øjne og ende med at give dig hovedpine eller andre gener.

Det er derfor enormt vigtigt at du sørger for at have andre lyskilder omkring dig, i løbet af din arbejdsdag. Det er også en fordel, hvis du har mulighed for at ændre farvetemperatur på lyset, i løbet af dagen, så dine lamper kan imitere sollyset, som også bliver varmere, som dagen går. Dette findes i de fleste smart pærer og også lyskilder som kaldes ”Dim-To-Warm”.

Kontrollér lyset igennem dagen

Netop denne udvikling i dit lys, er essentiel for at skabe velvære og gengive solens rytme, som din krop er indstillet efter. Start dagen med varmhvidt lys, så din krop kan vågne stille og roligt. Du kan med fordel bruge en såkaldt Wake-Up lampe eller en Philips Hue lyskilde, til at imitere en solopgang, så du vågner roligt og naturligt, i modsætning til en gennemborende alarm, der vækker dig med et chok.

Når du skal i gang med din arbejdsdag i hjemmet, kan du med fordel bruge mere hvidt lys, som opkvikker dig og gør dig mere effektiv. En belysning på 3000-3500 Kelvin giver et klart og hvidt arbejdslys og vil holde dig frisk og effektiv.

Når eftermiddagen går på hæld og det er tid til at lukke computeren, kan du med fordel skrue ned for farvetemperaturen på dine lamper. Mørket er måske allerede ved at falde på udenfor og det er tid til at skabe en hyggestemning og fortælle din krop at dagen er ved at gå på hæld. Du kan eventuelt bevæge dig ned på 2500-2700 Kelvin, varmhvidt lys som er rart, men som du stadig kan lave mad og spise i.

Når så aftenen falder på, kan du skrue endnu mere ned for farvetemperaturen, så du imiterer lyset fra en solnedgang. 2000-2200 Kelvin er normalt passende og vil bevirke at du får et varmt lys som afslapper dig og forbereder din krop på søvn. Ser du TV eller bruger computeren om aftenen, er det enormt vigtigt at du har varmt lys omkring dig, som kan modarbejde det hårde, blålys fra computeren. En normal computerskærm har en farvetemperatur på omkring 6500 Kelvin, hvilket er et meget blåt lys - et lys som er hårdt for dine øjne og som vil holde dig vågen, hvis du anvender det om aftenen, uden andre lyskilder til at udligne farvetemperaturen.

Der findes masser af løsninger til at skabe velvære med lys. Eksempelvis central-dæmpere som Casambi, som kan dæmpe dit lys som en gruppe og på den måde skabe forskellige stemninger i rummet. Philips Hue er også et godt redskab til denne form for smart-lighting og har mange tilbud ift. at kontrollere dit lys i løbet af dagen. Hue kan nemlig lave et Wake-up light og justere farvetemperaturen igennem dagen. Og pærerne kan endda anvendes i næsten alle vores designer lamper.

Jo flere lamper, jo flere muligheder

Et tip som vi ofte hører fra vores stylister og designere er vigtigheden af at have forskellige lamper i et rum, så du kan ændre stemning efter behov. Dette står i forbindelse med ovenstående, måske især om aftenen, når du vil skabe en hyggelig stemning og ikke alle lamper skal være tændt.

Herunder er 3 typer lamper, som alle bør have i deres hjem, hvis alle dele af tilværelsen skal udleves indenfor hjemmets 4 vægge.

  1. En god arkitektlampe
    Ligegyldigt om du skal tegne, læse, producere eller arbejde på computer, er en god arkitektlampe en uundværlig kompagnon, når du skal arbejde hjemme. Lampen kan indstilles, så den lyser på den relevante opgave og samtidig udligner den det blå lys fra din computerskærm. Vi har et væld af flotte og funktionelle arkitektlamper, som kan gøre dit arbejde mere effektivt og som kan skåne dine øjne. Tag eksempelvis et kig på Artemide Tolomeo, Anglepoise Type 75 og Gubi Bestlite.
  2. En god 360 o lampe
    Lamper med 360 graders lys har stigende popularitet og dette er af god grund. 360 lamper giver masser af lys til et rum og med en matteret glasskærm, vil den ikke genere øjnene med direkte lys. Der findes et utal af flotte 360 lamper, både som bordlamper, gulvlamper og pendler. Du kan med fordel tage et kig på MENU JWDA, Flos IC, New Works Lantern eller GUBI Stemlite. Disse lamper er geniale til at fylde rummet med lys, mens andre lamper er slukket. Man kan også bruge dem som den eneste lyskilde i rummet, hvis man vil sprede hyggeligt lys.
  3. En nedadvendt pendel
    Uanset om det er til et lille spisebord eller til et læsehjørne i sofaen, er det vigtigt at have en almindelig pendel, med nedadvendt lys. Dette giver dig overblik over bordet, det du læser eller eventuelt dit fritidsprojekt. En nedadvendt pendel kan skabe et afgrænset område omkring et rundbord eller et dedikeret læsehjørne i den ene ende af sofaen. Uanset hvor du skal hænge pendlen, er det vigtigt at være opmærksom på højden den hænger i og diameteren på skærmen, da det har stor indflydelse på udtrykket. Du kan læse mere om ophængning af pendler her.

En investering i lys, er en investering i dig selv

Måske virker det lidt uoverskueligt at komme i gang med denne tankegang omkring lys. Men det hele behøver ikke ske på én gang. Alle forslagene i denne artikel kan implementeres én ad gangen og du vil langsomt mærke mere velvære i din hverdag.

Lys er ikke blot et praktisk værktøj, men en påvirkning, en stimulans som påvirker os hver eneste dag. Det bør tages alvorligt. Derfor opfordrer vi dig til at investere i dig selv, ved at investere i ordentligt lys. Mangler du vejledning eller er du i tvivl om hvor du skal starte, så er du velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar til at give gode råd og hjælp til valg af ny lampe, ny lyskilde eller andet som kan opgradere din hverdag.

Investér i din sundhed, dit velvære, din effektivitet og dit privatliv. Investér i ordentligt lys.

Shop vores Instagram

Tag @and.light + #myandlight for at få vist din indretning